#maradjotthon - mentálhigiéné a járvány idején

2020.03.23 11:49

Kedves Szülők!

 
Ebben az ismeretlen helyzetben fontos a felnőttek és a gyerekek mentális jóllétére is odafigyelni.
 
A gyerekek biztonságérzetét a szülő és a világ kiszámíthatósága adja.
A szülő helyzete is nehéz, hiszen itt van ez a bizonytalanság, amivel mindenki másképp tud megküzdeni, és azt próbáljuk kitalálni mi várható a következő hetekben. 
Mindemellett fontos, hogy ne feledkezzünk el a gyerekekről, hiszen Önök jelentik most a biztonságot a Számukra. 
 
Az alábbiakban szeretnénk néhány információt megosztani Önökkel, melyek segíthetik a bizonytalanság szülte szorongások enyhítését.
 
AZ EMDR Magyarország traumával foglalkozó pszichológusainak ajánlása:

A koronavírus rákényszerít minket, hogy szembenézzünk a sebezhetőségünkkel. Fontos, hogy észben tartsuk, hogy bár sebezhetőek vagyunk, de nem teljesen tehetetlenek, befolyásolhatjuk a stresszre adott reakcióinkat, valamint a félelmet és a krízissel kapcsolatos érzelmeinket is.

ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ

Példák hatékony viselkedésekre

1) Informálódáshoz részesítse előnyben a hivatalos forrásokat:

Vészhelyzet esetén elkerülhetetlenül feltörhetnek irracionális félelmek, éppen ezért kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk magunkról és ne tegyük ki magunkat megbízhatatlan és pontatlan információknak. E nélkül könnyedén hamis hírekbe futhatunk, vagy olyanokba, melyek helytelen információkra alapozva keltenek érzelmi felindultságot.

2) Válasszon ki a napjában egy vagy két alkalmat, amikor híreket olvas/néz, és alaposan válassza meg a csatornát is, amelyen keresztül informálódik:

Az interneten, rádióban vagy TV-ben található fokozódó mennyiségű hírek folyamatos félelemben tartanak bennünket. Éppen ezért javasolt naponta csak egy vagy két alkalommal informálódni.

3) Tartsa be az országa egészségügyi intézményei által javasolt higiéniai előírásokat.

4) Amennyire csak lehet, ragaszkodjon a napi rutinjához: vészhelyzetben különösen fontos hogy olyan dolgokba tudjunk kapaszkodni, amik ismertek és kiszámíthatóak. Folytassa a munkáját és amennyire csak lehet, tartsa meg a szokásait.

5) A testmozgás és a séta nagyon fontos tevékenységek, a stressz ilyen módon történő levezetése a pihentető éjszakai alvást is elősegíti.

6) Pihenjen eleget.

7) Amennyire csak lehetőségei engedik, étkezzen rendszeresen.

8) Töltsön minél több időt a családjával és a barátaival.

9) Beszéljen a kétségeiről, problémáiról és érzéseiről valaki olyannak, akiben megbízik.

10) Csináljon olyasmit, ami segít Önnek ellazulni: jóga, autogén tréning, olvasás, kertészkedés, stb…

 

Hogyan segíthetünk a gyerekeknek?

Az Egészségügyi  Világszervezet plakátján tanácsokat olvashatnak arról, hogyan támogassuk gyerekeinket.

Szeretnénk megosztani Önökkel Deliga Éva gyermekpszichológus gondolatait is arról, hogyan és mit mondjunk a gyerekeknek. A cikk kattintásra olvasható. 

Mit tudunk a gyerekekkel csinálni ha hosszabb a karantén?

  1. Igyekezzünk a napi rutint betartani amennyire csak lehet, ez növeli a biztonságérzetüket. 
  2. A játszóterek használatát kifejezetten nem ajánlják. Ugyanakkor sétálni, friss levegőn mozogni fontos stresszoldó és immunrendszer erősítő lehetőség.
  3. Vihetünk magunkkal labdát a szabadba, hullahopp karikát (ebbe lehet dobálni a labdát), építhetünk otthon akadálypályát a gyerekkel, mely kielégítheti napi mozgásigényét.
  4. Ha közös udvarban lakunk több családdal, érdemes felosztani az udvart, ha vannak olyan közös játékok melyek segíthetik a vírus terjedését.
  5. Ha mégis úgy ítéljük meg, hogy orvoshoz kell mennünk, mindenképpen egyeztessünk telefonon előtte.
  6. Ne játszunk a váróban lévő játékokkal, akkor sem ha várni kell.

Mit játszunk együtt?

  1. Fessünk
  2. Gyurmázzunk (só- liszt gyurma) 
  3. Segítsen a gyerek a házimunkában.
  4. Írjunk együtt mesekönyvet. 
  5. Legyen felosztva a tv nézés délelőtti és délutáni időszakra. Az ő aktív figyelmük 20 percig tart, ha e fölött néz televíziót csak fárad a figyelme, illetve ingerültté válhat, ezután sokkal nehezebb játékba invitálni. 
  6. Legyünk kreatívak 1: akciós újságokból (Aldi, Lidl) termékek kivágása, ragasztása, azok téma szerinti csoportosítása, megszámolása fejlesztő hatású
  7. Legyünk kreatívak 2: legyen egy tálca a szülő és a gyerek előtt is, melyekre lisztet szórunk. A szülő egy adott mintát rárajzol és a gyereknek ezt kell megismételnie, majd szerepcsere :)
  8. Számok, színek, hónapok, napok nevének gyakorlása, ismétlése
  9. Mondókázás! A szülő által választott rövid tavaszi versike tanulása, gyakorlása
  10. Társasjátékozzunk

 

Ne várjuk el tőlük, hogy egész napra lekössék magukat, ehhez még túl kicsik. 

Amellett, hogy ez egy nehéz időszak, talán lehetőség is arra, hogy jól érezzük együtt magunkat, tudjunk sok minőségi időt eltölteni a gyermekünkkel. 

 

Ha úgy gondolják, hogy szeretnének ebben a helyzetben segítséget kérni, keressék az óvoda pszichológusát (Vámosi Editet) az edo.vamosi@gmail.com email címen.